Mogelijke voetproblemen

Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is 150807 Likdoorneen misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen.

Eelt
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: ‘drukpunten.’150807 Eelt
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, soms in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.

Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.150807 Kloven
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Na deze behandeling zal de pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

Ingroeiende teennagels
Ingroeiende teennagels zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of 150807 Ingegroeide nageltranspiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen.
Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.
De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Zwemmerseczeem(schimmel) en schimmelnagels
Schimmels zijn de veroorzakers van het zogenaamde zwemmerseczeem, de huid is rood, schilferig en jeukt. Bij het niet behandelen van deze huidaandoening kan de infectie overgaan op de nagels. De zogenaamde ‘kalknagels.’ Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot 150807 Schimmelnagelsgele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.  Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw 150807 Voetschimmel 1voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Een schimmelinfectie geneest moeilijk vanzelf. Wanneer de huid door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Was de voeten dagelijks zonder zeep en droog ze goed af, gebruik de handdoek maar 1 maal en was deze op 60 graden. Doe dagelijks schone sokken aan en was deze binnenste buiten op 60 graden.
Er zijn verschillende middelen te krijgen die de strijd met de schimmel op de huid aangaat.

Het is erg lastig om van een schimmelnagel af te komen, goede hygiëne en therapietrouw zijn hierbij erg belangrijk. Er zijn mensen die baat hebben bij het plaatsen van een nagel op basis van een Sculpture Gel. Ik kan de nagel zo dun mogelijk frezen en zoveel mogelijk schimmel weghalen. Vervolgens kan Manicure Daniëlle Dijkstra hier een nagel overheen plaatsen. Wilt u hierover meer informatie, neem dan gerust contact op met mij of Daniëlle (MDDstyle 0612497091).

Zweetvoeten
De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën, het is dan ook zaak om de voeten dagelijks te wassen eventueel met een antibacteriële zeep. Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht. Draag sokken van katoen of wol in plaats van polyester.
Draag goed ventilerende schoenen. Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen. Wissel regelmatig van schoenen. Bij de apotheek kan je een middel kopen op basis van aluminiumchloride.

Voetwratten
Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden – net als wratten150807 Voetwrat op andere plaatsen van het lichaam – veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.
Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt. Voetwratten zijn besmettelijk. De huisarts kan de wrat behandelen met vloeibare stikstof. dit moet meestal een paar keer worden behandeld

Blaren
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende die eerste 24 uur 150807 Blarengesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, en het vocht eruit wordt gezogen. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar ontsmet. Vervolgens maakt men aan de zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en drukt men het vocht met een steriel gaasje uit de blaar.
Zorg ervoor dat al het vocht afloopt en het ‘blaardak’ verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie ontstaat. Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten.